CAROLINA REAPER

CAROLINA REAPER – Hp22b

(Uradno trenutno najbolj pekoč čili na svetu, zapisan v Guinnesovo knjigo rekordov 7. Avgusta 2013)

 

Nedvomno gre za enega najbolj pekočih čilijev in kdor se je z njim srečal ali pa ga je imel priliko poizkusiti, lahko zatrdi, da je okusil nekaj, kar zares brutalno peče … vendar, to ni povsem navaden čili. Gre za uradno, trenutno najbolj pekoč čili na svetu, ki je vpisan v knjigo rekordov.

Verjetno bi si vsak bolj resen gojitelj čilija želel, da bi bil prav on tisti, ki bi mu uspelo ustvariti, oziroma skreirati najbolj pekoč čili na svetu. To je približno tako, kot si vsak športnik želi postaviti rekord in postati najboljši na svetu.

Tako je gospod iz ZDA tudi postal najbolj znana oseba med chiliheadi, saj mu je uspelo ustvariti čili, ki »naj bi« dosegel kar 2.200.000 skovilov pri uradnem merjenju »njegovega« čilija. Tukaj pa se , vsaj meni, poraja vprašanje, kako je bil ustvarjen ali skreiran. Da poenostavim …

Vsak hibriden čili ima ata in mamo. Se pravi moški cvet, ki je križan z ženskim delom cveta. V zapisu zgleda to nekako takole : mama x ata = mamaata. Mamaata je v našem primeru C.Reaper.

Pa pojdimo na dejstva.

7. avgusta 2013 je bil čili razglašen za najbolj pekoč čili na svetu, ki ga je skreiral Ed Currie, lastnik podjetja Pucker Butt Pepper Company. Povprečno je pri merjenju dosegel 1.569.300 SHU. Pekočnost naj bi se gibala med 1.150.000 in 2.200.000 SHU. Načrtovan naj bi bil od leta 1981 do leta 2013. To je kar 32 let predno je prevzel rekord.

Da čili postane stabilna sorta, potrebuje več let ali generacij. Nekatere sorte so stabilne že v generaciji F5, F6, druge pa za to potrebujejo med 8 in 10 generacij. Pri F8 je ta v odstotkih okoli 99,2 %, če se križajo »čisti« starši oziroma če ni noben od staršev hibrid.

Carolina Reaper pa, predno so mu izmerili skovile za vpis v knjigo rekordov, naj bi se razvijal kar 12 let. Prepričan sem, da je bil čili križan z vsaj eno, če ne dvema hibridnima čilijema, saj »čistosti« nikoli ni dosegel in je eden od najbolj nestabilnih sort. Morda bi lahko postal dovolj čista sorta s selekcijo ali izborom semen za nadaljnjo vzgojo, kar bi minilo zopet kar nekaj let ali generacij, pri tem pa nikakor ne bi smela rastlina biti v bližini drugih sort čilijev.

Tisto kar je pri vsej stvari čudno je to, da se po kreatorjevih besedah in intervjujih s časom spreminjajo tudi »starši« tega čilija.

21. avgusta 1012 je trdil, da gre za sorto, ki je nastala med dvema azijskima čilijema oziroma Azija x Subazija.

17. septembra 2013 je trdil, da je pomotoma ustvaril svetovnega rekorderja s križanji sladke paprike (???).

15. decembra 2013 je zopet trdil, da gre pri ustvarjanju Caroline Reaper za več kot sto hibridnih kombinacij pred dokončnim čilijem, iz mesta Soufriere in Karibskega otoka Saint Vincente ter Nago iz Pakistana (ne vem, od kdaj so Karibi v Aziji?).

Mimogrede : Soufriere je mesto na otoku Sant Lucia in ne Saint Vincente.

Še bolj čudno je, da pogodbeni trgovec Wildfire Chille iz Avstralije pri opisu pri prodaji semen navaja, da gre za križanec med Habanerom in Nago Viper (naga viper še ni obstajal v času nastanka Caroline Reaper).

Posebej zanimivo pa je to, da ne samo uradni distributer Pocker Butt ampak tudi sama knjiga rekordov navaja, da je Carolina Reaper ustvarjen s križanjem Naga Viperja, v istem stavku, pa navaja, da je bil 10 let stabiliziran.

Chilli Pepper Company – pogodbeni trgovec iz Velike Britanije pa ima še eno zgodbo, ki pravi, da je sorta nastala s selektivno vzrejo med rdečim Habanerom in Nago iz Pakistana.

7. februarja 2015 piše Wikipedia, da je bila Carolina Reaper ustvarjena s križanjem rdeče Jolokie in rdečim Habanerom.

Lahko bi še našteval navedbe tega in onega pa nima smisla.

Moja trditev je, da se ob poplavi novih sort hibridov, Carolina Reaper kar izgubi. Pa naj bo zapisana z 1.500.000 SHU ali 2.200.000 SHU.

Poizkusil sem že veliko sort čilijev z res brutalno pekočnost in upam trditi, da je trenutno v svetu vsaj 10 sort s približno enako ali celo večjo vsebnostjo kapsaicina, pa čeprav verjetno nobena od njih ne bo na novo zapisana v Guinnessa, saj naj bi bil Ed Currie pripravljen, vsaj po njegovih trditvah, na vsak »napad« na svoj Guinness zapis. Goji namreč še nekaj drugih hibridov, ki so bolj pekoči od Caroline Reaper. Najbolj pekoč naj bi dosegel v povprečju kar 2.830.000 SHU. Te hibride naj bi držal v rezervi, če bi kdo izstopil oziroma prestopil mejo Caroline Reaper ali 2.200.000 SHU.