HRANILNE SNOVI ALI PREHRANA ČILIJA

HRANILNE SNOVI ALI PREHRANA ČILIJEV

 

 

Kot vsaka rastlina tudi čili potrebuje poleg osnovnih potreb za življenje in uspešno rast kot so voda oziroma vlaga, primerna temperatura in svetloba tudi hranilne snovi, ki so v zemlji, zemljo pa dovolj zračno in odcedno, da se voda ne zadržuje, saj to pripelje do gnitja korenin. Tukaj bom opisal hranilne snovi, ki so nujno potrebne za zdravo rast in obilo plodov.

 

Osnovne tri hranilne snovi so:

Te tri snovi sestavljajo popolno gnojilo in so označene bodisi s kraticami NPK ali le z vrednostmi, ki so izražene v razmerju ali procentih s števili npr: 6-7-8, NPK 4-2-8 ali 10-0-10 (to ni popolno gnojilo), pri čemer prvo število pove delež dušika, drugo število delež fosforja in tretje število delež kalija.

Vedno so na vseh gnojilih ta števila natisnjena na embalaži. Različne rastline imajo različne potrebe po hranilnih snoveh. Zato je na policah toliko različnih gnojil. Niso pa vsa primerna za naše rastline. Tako kot premalo hranilnih snovi, pa lahko škodi tudi prevelika količina hranil. Bodimo zato pozorni na doziranje. Poleg NPK-ja, bodimo pozorni pri nakupu gnojil ali gre za organsko gnojilo ali mineralno. S slednjim hitro predoziramo, zakisamo zemljo in s tem posledično porušimo Ph zemlje, kar je kasneje težko popraviti. Škodujemo okolici in samemu zdravju, saj gre za kemično gnojilo. To vam nikakor ne priporočam. Raje gnojite s kompostom ali organskim gnojilom za plodovke.

Če je razmerje s prvo številko v razmerju NPK višje od ostalih dveh pomeni, da je gnojilo namenjeno zelenim rastlinam. Če bi uporabili takšno gnojilo v rastni dobi čilija, bi imeli bujno rastlino z zelo malo plodovi ali pa celo nič plodovi. Torej, tako gnojilo ni primerno za gojenje čilijev.

Tudi oblika hranilnih snovi oziroma gnojila je različna.

FOLIARNO ZA PRŠENJE RASTLIN – ta se uporablja predvsem za prvo pomoč, saj to gnojilo rastlina posrka vase zelo hitro, že v nekaj urah.

TEKOČE GNOJILO – uporablja se za redčenje z vodo in zalivanje.

BRIKETIRANO ALI GRANULIRANO – uporablja se za mešanje z zemljo, lahko se ga posuje v vznožje rastlin. To se dolgotrajno sprošča in je zelo malo verjetno predozirano.

Včasih je NPK-ju dodan +2, npr. 4-2-8+2, to pomeni, da je osnovnim trem elementom dodan še kalcij (Ca) in magnezij (Mg); s tem sta poleg makrohranil dodana tudi osnovna oziroma najbolj potrebna mikrohranila. Običajno sta ti dve mikrohranili dodani skupaj, ker sta uravnoteženi, saj se pri veliki količini magnezija rastlina ne more prehraniti s kalcijem in pride do gnitja plodov. Poleg teh dveh mikrohranil, so potrebna še druga mikrohranila.

MIKROHRANILA

KALCIJ (Ca) – za razvoj mladih delov rastlin, uravnava Ph

MAGNEZIJ (Mg) – pomemben del klorofila za fotosintezo

ŽVEPLO (S) – sestavni del beljakovin

ŽELEZO (Fe) – sodeluje pri vezavi dušika in pri fotosintezi

BOR (B) – za pravilno in zdravo rast rastline, tvorbo plodov in sladkorjev; igra pomembno vlogo pri proizvajanju semen

MANGAN (Mn) – pomemben za encime v rastlinah

CINK (Zn) – pomemben pri proizvodnji klorofila in za absorbcijo vode ter rast listov in stebel rastline

 

Pomanjkanje makrohranil (NPK) in mikrohranil vam pokaže rastlina sama

 

 

 

Čilije sam prvič pognojim, ko začnejo razvijati tretji par pravih listov z gnojilom za krepitev vrtnih plodovk. Ko sadike presadim na končno mesto v zemljo vmešam organsko gnojilo za paradižnik in plodovke v granulah. V času, ko rastlina prične nastavljati cvetove, pa vsako drugo do tretje zalivanje s polovično predpisano dozo tekočega gnojila organsko dognojevanje z leonarditom. Leonardit je visoko oksidiran lignit. Sestavljen je iz 85-90% huminskih kislin. Čeprav huminske kisline lahko ekstrahiramo iz šote ali komposta, noben vir ni tako visoko koncentriran in bogat. Poleg tega, da je bolj izdaten je bolj poceni v primerjavi z drugimi možnimi viri huminske kisline. Torej, kot dodatna oprema gnojila izboljšuje absorbcijo hranilnih snovi, kar pa ima za posledico hitrejšo rast rastline ter zdrav in višji donos. V sušnem obdobju pa rastline običajno foliarno popršim z organskim listnim dognojevanjem. Lahko se pripeti, da zaradi sušnega obdobja rastline ne morejo sprejeti hranil. V zemljo h koreninam dodam obvezno 1-2 žlički organskega sožitja – mikorize za veliko korenin, ki so pogoj za uspešno rast in lažje črpanje vode.

 

POMOČ PRI POMANJKANJU HRANILNIH SNOVI

Da pride do pomanjkanja nekaterih hranil je dostikrat krivo to, da jih rastlina ne more sprejeti zaradi prevelike količine drugih hranil. Slabše kot pomanjkanje je prevelika količina oziroma pretirano gnojenje. Velja nekako pravilo, ko so rastlinice mlade med 10 – 25 cm gnojimo le s četrt do ene tretjine na 14 dni predpisane doze gnojila. Predpisana količina na embalaži je mišljena za odraslo rastlino. Ko so rastline presajene v 9 – 12 cm lončke jih lahko dognojujemo z največ polovično predpisano dozo na teden oziroma 14 dni in tako naj ostane tudi ko je rastlina odrasla. Le v času med in po cvetenju ko se pojavijo prvi plodovi postane rastlina tudi malce bolj lačna, s polovično dozo vsako drugo zalivanje.

Da bi vse skupaj bolje razumeli je pomembno, da veste, da bo rastlina pri pomanjkanju hranil vedno poskušala premakniti hranilo ali element ki ga potrebuje za novo rast iz spodnjih starih listov. Npr. če so spodnji listi rumeni so za to, ker jih zgornji potrebuje. Čeprav so nekateri elementi mobilni pa so med njimi tudi izjeme in jih ni mogoče premakniti. Samo razumevanje mobilnosti je ključno za diagnosticiranje pomanjkanja hranil.

 

Mobilna hranila ki se kažejo v spodnjih delih rastline so – fosfor, dušik in magnezij.

Vmesna mobilna hranila so hranila, ki se kažejo v pri spodnjih in srednjih delih rastline – žveplo, kalij, cink, baker in mangan.

Nemobilna hranila (pomanjkanje bo kazal v novi rasti) – železo, kalcij in bor.

 

 

 

KALCIJ

Velikokrat je lahko problem v zastoju hranil zaradi suše oziroma premalo zalivanja ali pa zaradi preveč kalija in/ali dušika. Preverite režim zalivanja. Prva pomoč – dodatek foliarnega gnojila – kalcij in magnezij.

 

 

ŽELEZO

Vzrok je lahko previsok pH tal (za čilije je idealen med 5,5 in 6,5), kar pomeni prekomerno vsebnost fosforja ali previsoke temperature (rastlinjaki). Prva pomoč – dodatek foliarnega gnojenja + železo. S preveč železa pa boste preprečili dostop do fosforja zato ga dodajte le polovično dozo, ki je predpisana.

 

 

KALIJ

Preverite, da v rastlinjakih ni preveč vlage in ga prezračujte. Pomanjkanje kalija se lahko kaže tudi zaradi preveč kalcija. Prva pomoč – gnojilo z večjo vsebnostjo kalija (NPK za plodovke) pri čemer je zadnje število oziroma vsebnost kalija najvišja.

 

 

MAGNEZIJ

Pomanjkanje se včasih kaže po suhih robovih spodnjih listov pri čemer listne žile ostanejo zelene, površina lista pa rumena. Prva pomoč – epsom sol – 2 čajni žlički na liter vode. Gnojimo foliarno s pršenjem po rastlini. Če ni učinka preveri, če se ni prekinil dostop magnezija zaradi preveč kalija.

 

 

DUŠIK

Dušik je najbolj mobilen element in ga rastlina potrebuje v začetni fazi razvoja za rast in bujno zelenje. Malo verjetno je, če smo gnojili z NPK gnojilom, da nastane pomanjkanje dušika. Najpogostejši vzrok je pretirano zalivanje. Ne dodajajte dušika, saj bo zelo otežilo sprejemanje rastline drugih elementov, kot so na primer kalcij. Prva pomoč – izsuši zemljo, začni zalivati šele po tem, ko bo rastlina pokazala z ovelostjo, da je »žejna«. Foliarno pognoji rastlino z epsom soljo – 2 čajni žlički na liter vode.

 

 

FOSFOR

Zavrta rast, starejši listi postanejo temnozeleni, rahlo vijoličasti spodnji deli lista, pri hudem pomanjkanju se lahko razširi na celotno rastlino. Prva pomoč – čili težko sprejme fosfor zaradi zakisane zemlje oziroma če je pH zemlje prenizek. Uporabi gnojilo z visokim odstotkom fosforja.

 

 

ŽVEPLO

Enakomerno rumeni listi po celotni površini vključno z žilami največkrat nastane zaradi previsokih temperatur (rastlinjaki). Prva pomoč – senčenje, prezračevanje rastlinjaka, pršenje rastline z raztopino epsom soli – 2 čajni žlički na liter vode.

 

 

MANGAN

Pomanjkanje se kaže v podolgovatih luknjah na listih z rumenimi lisami. Prva pomoč – foliarno gnojilo s polovično predpisano dozo manganov sulfat.