IZDELAVA ČILI OMAKE

ČILI OMAKA

 

Si se pripravljen spopasti in izdelati svojo lastno omako iz čilijev, katere si sam pridelal? Če je odgovor »NE«, pobrskaj po spletni trgovini in si poišči omako, katero sem za vas izdelal jez. Če je odgovor »DA«, pa beri dalje.

Poleg čilijev, ki jih imaš na razpolago potrebuješ šporhet pa pisker, kuhovnico katero boš, ko boš končal z delom skril pred ženo in otroki, da jih ne boš poslušal, da si jim uničil najboljše nedeljsko kosilo, saj se čili v kuhovnico dobesedno zažre. Potrebuješ še nekaj flašk z zamaški, kamor si boš shranil omako, katero boš skuhal.

Menda rabiš še kaj razen čilijev. Seveda, miksar in palični sta tudi potrebna za pripravo omake.

Mogoče me bo kdo ocenil s kretenom. Prodaja omake in piše ljudem, naj raje kot da kupijo mojo omako, si skuhajo svojo. Ta bo edinstvena s tvojim »podpisom« in najboljša … vsaj za tebe, saj si vložil trud od sajenja čilija dalje, pa vse do kihanja in potenja pri pripravi svojega izdelka. Pa to še ni vse! Poleg vsega boš še poslušal nerganje ob nadaljni uporabi pribora, piskra, dile, miksarja, kuhovnice in bog ne daj, da ostane še kaj pošpicano z omako recimo fuge med ploščicami ali celo bela stena. Tudi cunjo ali gobico je bolje, da jo po končanem delu zavržeš.

Če si še vedno prepričan, da želiš skuhat svojo omako ti še priporočam, da si pripraviš očala, če jih še nimaš. Saj se ti lahko zgodi nesreča, kot se je meni pri odstranjevanju semen iz plodov. Saj verjetno ne želiš, da ti kak semenček prileti naravnost v oko. Verjemi, to boš obžaloval in nikoli pozabil, ko sem norel po stanovanju z zaprtimi očmi, objokan, smrkav in po debeli uri ugotovil, da se je semenček skril pod veke. Ne, ni smešen! Vsaj meni ne! Dobro je, če si pripraviš tudi kako gas – masko.

Če si še vedno želiš … Prav, ali te ne pride ceneje, da jo kar kupiš. Poglej malce po tej spletni trgovini. Tukaj so omake za vse okuse, tudi za face, ki prenesejo brutalno pekoče nuklearce, kot je Carolina Reaper ali pa Nuclear Scorpion Bite. Tudi čistak Habanero nosi kamuflažno ime s hudičevim poljubom. Morda pa si želiš malce eksotike. Tudi to najdeš tukaj. White Ghost Coconut te kresne med rogove čeprav občutiš palme in kokos, pa tudi čokolado v ozadju. Bi še vedno rad kaj ekstra za k žaru pa za v sendvič ali šnicl? Kaj dimljenega, pa da ne grize preveč? Poglej po vijolični. Ta je BBQ Chipotle! Prava Mehika z obogatenim Jalapenotom, saj sem mu dodal malce češnjevega dima in je kot nalašč za na roštil.

Si še vedno uporn?

OK! Pripravi čebulo in česen. Vse skupaj olupi in nareži ter daj v pisker malo olivnega (ne oljčnega) olja. Veš, jabolčni sok se prideluje iz jabolk in ne iz jablane. Torej olivnega. Očisti čilije pecljev in semen, saj nočeš, da boš naslednji dan opravil potrebo na bideju ali s hladilnimi obkladki na … Torej, semena užitna! Lahko jih sicer ješ ampak jaz jih nebi. Ko boš očistil semena, ne hodi na WC ne na malo, ne na veliko potrebo, če si pozabil na dva sloja rokavic.

Daj, končno se premisli, saj si dovolj pameten, da boš po vsem tem obupal. Ne …? PRAV!

Ko si čilije očistil jih vrži v miksar in prilij malce vode, da se bodo lažje zmiksali. Če boš delal omako iz različnih čilijev, lahko dodaš še kakšen okus zraven. Recimo nek sadež ali pa zelenjavo, kot je korenje. To ti bo zgostilo omake. Če pa boš delal iz ene sorte čilija in želiš obdržati ta okus čilija, potem je tudi smiselno, da kaj dosti ne dodajaš.

Toliko kot si dal vode, dodaj še kisa. Če imaš domačega si zmagal! Vse skupaj zlij iz miksarja k rahlo prepraženi čebuli in česnu. Dodaj malo soli in malce posladkaj, da ti ne tolče kis v ospredje. S čim boš sladkal je tvoja stvar. Lahko z medom, rjavim ali belim sladkorjem, ali pa kakšnim naravnim nadomestkom. To je osnovna omaka. Tej lahko dodajaš sadje (mango, breskve, marelice, hruške, borovnice …) ali zelenjavo (paradižnik, papriko, korenje, stebelno zeleno, zelišča kot so origano, timijan, menta, bazilika, koriander … seveda sveža!).

Kuhaj vsaj 10 minut na blagem ognju, pokrito, da ti še kam ne »špricne«, vmes večkrat premešaj, da ne prismodiš.

Se še nisi pošprical?

Pripravi si velik kozarec mleka ali jogurta. Saj sledi probavanje. Kapljico ali dve na žlico, dobro popihaj, saj hladna omaka drugače peče kot vroča. Ko žlico vtakneš v usta jo obrni, da jo poližeš z jezikom in ne z ustnicami. Če je omaka že v prvo dobra, v kar močno dvomim, saj ti nisem napisal količin, jo še enkrat zmiksaj s paličnim mešalcem. Če ni, jo popravljaj toliko časa, da bo dobra. Med probavanjem pa si izpiraj ustnice z mlekom ali jogurtom.

Še vročo omako s pomočjo traktorčka nalij v sterilne steklenice, jih zapri in poleži za nekaj minut. Potem pokrij s kakšno deko, da se počasi ohlajajo. Dobro preluftaj kuhinjo, saj bo sicer smrdela še nekaj dni.

Ali ni lažje doma iz kavča naročiti dobro omako pa še v spletni trgovini se nahajaš. In če vzameš tri omake si prišparal za poštnino. Razmisli in lep pozdrav.

Če pa si skuhal svojo omako in se odpraviš na kakšen sejem ali festival čilija, mi jo prinesi, da probam. Jaz tvojo, ti moje.